Info om ringorm

2012-11-30 | 20:20:00
Ringorm, som orsakas av svamp, så kallade dermatofyter, ger håravfall och hudförändringar. Svampsporer sprids direkt mellan hästar och indirekt via utrustning och miljö. Ringorm förekommer överallt och under hela året om än höst och vinter är den period då flest fall diagnostiseras. Det anses att fuktigt väder gynnar dermatofyter.

Ringorm läker ut hos de allra flesta hästar på cirka 8-12 veckor, även utan behandling. För att förhindra smittspridning bör hästar i ett infekterat stall inte flyttas förrän minst 14 dagar har förflutit efter avslutad behandling med veterinära läkemedel och sista hästen avläkt. I samband med behandling bör sanering av stall samt stallutrustning göras. Det är av största vikt att stallet och hästtransporter rengörs ordentligt efter ett ringormsutbrott, då svampsporer finns kvar i miljön som boxinredningar, i transporter, sadelkammare och på utrustning som borstar, vojlockar med mera.
 
Men ringorm är INTE farligt! Det är som sagt bara väldigt smittsamt, men hästarna kan inte dö utav det. 

K-A-O-S är bara förnamnet...

2012-11-30 | 20:10:00
Jag skojar inte när jag säger att det är total KAOS på skolan och i stallet. Vi fick reda på i tisdags att en utav hästarna hade fått någon svampliknande infektion, och testades för om det kunde vara ringorm. Redan då uppstod det panik hos alla, mer eller mindre. Men vi försökte se det från den ljusa sidan, eftersom det inte var säkert att det var ringorm. Så kom provresultaten igår och det visade sig att det var ringorm!
 
Folk har sprungit i stallet HELA dagen och virkonat hästar, boxar och ALL utrustning man använt under två veckors tid. Alla täcken, schabrak, träns, benskydd, sadlar, ridstövlar, hjälmar osv. osv. Tvättmaskinerna har verkligen gått i högvarv non-stop sedan igår kväll då vi fick reda på detta.
 
Så har tvättat Obelix idag med Virkon, virkonat boxen och alla saker han haft på sig. Samt slängt in alla täcken i tvätten för säkerhetens skull. Har stått och doppat händerna i virkonvatten tills fingrarna domnade bort, och sakerna som hängt ute under lunchen blev helt frusna och stenhårda för att det vart så kallt. Fruktansvärd har dagen varit!
 
Och på grund av detta kan vissa elever inte åka hem över jul för att hästen måste stå kvar på skolan, om nu inte alla hästar från och med idag inte visar någon symtom inom tre veckor. Då hinner man åka hem innan julafton. För många har långa vägar hem och måste samtidigt ta hand om sin häst om den skulle stå kvar på skolan. Det är inte bara att åka till Stockholm eller Lappland bara för att det är jul. Så många är beredda på att spendera julafton (jullovet) på Höglanda :(
 
En del utav min virkon-tvättade utrustning...
Tänk er liksom EN tvättmaskin som är till för hästutrustningen, när det är 55-60 hästar stående på skolan och alla har minst 2-3 täcken var  - I n t e K u l

Dagens ridning

2012-11-30 | 16:00:00
Vi håller på och trappar ner på rdiningen med Brent, men han ska i alla fall vara igång inför sadelutprovningen. Tänkte rida en sväng där det är en brantare backe, men upptäckte att det stod en grävmaskin mitt i vägen. Så då tog vi en annan tur där vi inte ridit på länge. Vi tog det ganska lugnt men en del trav och lite galopp blev det, dock var det väldigt hårt i marken idag. 
 
Brent var fin men ganska spänd på vissa ställen, tex där vi inte ridit på länge. Men när han var koncentrerad på mig gick han riktigt fint och stadigt i traven. När vi kom till grusvägen där han alltid dummar sig, blev det som vanligt en fajt mellan oss. Vi galopperade hemmåt, men då drog han bara upp huvudet och sprang iväg. Det var inte det jag ville så jag vände och galopperade tillbaka och då gick han superfint. När jag vände hemmåt igen skulle han sticka hela tiden, slängde sig och bakckade ner på åkern. Då vände jag en gång till och galopperade bort på grusvögen  och då gick han super igen. Sedan vände jag hemmåt och han bråkade direkt, men böjde igenom honom i skritten och red serpentiner på vägen. Då fick jag onom att tänka på annat och han gick då utan att bråka. Sedan travade vi sista biten och då var han också väldigt jämn och stadig.
 
Blir så irriterad på honom när han går äckligt bra åt ena hållet och när jag vänder åt andra hållet på samma väg är han ett monster. Det är i och för sig ganska intressant hur han kan ändra beteende så fort. Detta har blivit en grej mellan oss då han alltid gör så här på den här vägen, men han gör det nästan aldrig någon annan stans. 
 
Försökte fota några bilder innan jag hoppade upp. Men han ville inte riktigt stå stilla och det fanns inget att kolla på denna gången. Men några halvbra bilder med örona frammåt blev det ändå. Sedan den sista bilden är på självutlösare, så den är mindre fin haha.
 

Rygg bilder

2012-11-30 | 12:37:27
Hej allihopa! Idag är jag som sagt ledig då båda lektionerna blivit inställda. Gick upp strax innan nio käkade och pluggade fram till halv 11. Då begav jag mig ut i stallet för att rida Brent, sedan släppa ut dem och sedan mockade jag, fyllde på vatten och sopade. 
 
Innan jag sadlade Brent passade jag på att ta några kropp/rygg bilder på Brent. Vi ska till en sadelutrpovare nästa vecka och vi skulle skicka några bilder om vi kunde. Så jag passade på förut när det var ljust, annars är det alltid mörkt när jag kommer hem. Trodde det skulle bli svårt och få Brent att stå stilla, men katten och hunden var ute och härjade så Brent kollade på dem för fullt och stod då stilla.
 
Nu är det dags att fortsätta med pluggningen och om någon timma börja göra mig iordning/packa. Åker till Göteborg i eftermiddag till min pojkvän, vet ej hur uppdateringen kommer bli imorgon. Planerna för imorgon är kalas hos pojkvän och sedan blir det kanske utgång. Dock ska vi upp tididgt på söndag för att köa utanför bion haha.
 
bilder från förut

Plugg

2012-11-29 | 22:17:48
Hej allihopa! Ber om ursäkt för min dåliga uppdatering, men har lite saker i skolan som måste bli klart. Så kvällen/natten spenderas med plugg, tur jag är ledig imorgon. 
 
Idag slutade jag halv tolv, stannade kvar i skolan och pluggade lite innan jag skulle till tandläkaren. Tandläkaren lagade min tandställning, dock gick den sönder på samma ställe igen efter ca 4h -.- !! Så måste ringa dem imorgon igen.. Efter jag varit hos tandläkaren åkte jag till torp köpcentrum runt 2tiden, fick köpt en tröja och halsduk. Vid tre hade jag tröttnat på torp så då tog jag bussen till mammas jobb istället. Där satt jag tills mamma slutade och sedan åkte vi in till torp igen. Då blev det present till pojkvän och mat som inhandlades. 
 
Var hemma strax efter åtta igen. Hästarna togs in, bytte täcke på Brent och gav dem mat och han vilar idag. Sedan har vi suttit vid datorn och beställt studentmössa, jag som har sådan beslutsångest gjorde att det tog lite tid. Sedan strax efter nio tiden satt jag bänkad i soffan framför revenge. Och här sitter jag än och ska stänga ner blogg.se för att börja plugga.
 
Godnatt alla söta läsare! ♥

Globen, globen, globen!

2012-11-29 | 21:13:00
Nedräkningen är nu nere på 2, 2 dagar kvar tills vi åker mot Stockholm och till Globen! Har även räknat ut att det kommer ta megalång tid att åka dit med hästsläp, och så är det snöstorm där uppe. Så kanske tar 6-7timmar att komma fram... Kul! Men vi kommer ta några bensträckade under bilturen, både på vägen upp och ner. Och så brukar jag och Sofie ha mycket att prata om, så den långa vägen får vi nog att kännas kort ;) 

Har hoppträning och engelska i skolan imorgon, sedan slutar jag och åker då hem. Blir sedan körd till Bollebygd (Sofie) på eftermiddagen, och åker med hon och sin syster på träning i Östadkulle på kvällen. Sedan läggdags efter det och tidig uppgång på lördag morgon. Har laddat upp med åksjukstabletter och ska imorgon köpa en fet godispåse för att ha på bilresan. Det ända, och viktigaste, jag inte hunnit med är att tvätta och packa kläder m.m. Haha, alltid ute i sista sekund...
Lovar att uppdatera när jag är på plats i våran kära huvudstad. Tar såklart med mig datan, och internet ifall det inte skulle finnas WiFi på hotellet. Min mini-data hänger med mig överallt såklart, orkar kanske till och med ha med mig den inne på Globen och blogga snabbt emellanåt. Eftersom blogg.se inte funkar på mobilen får jag väl bära med mig datan på mässan.

Vilka ser man på lördag eller söndag nu då? :D

Vårt tävlingssår 2012

2012-11-28 | 21:36:00
1/4-12 - 90cm-4fel, 1m-0fel
Denna dag gjorde jag och Brent vår första tävling tillsammans i Göteborg. Jag hade nu haft honom i lite mer än 1 månad, vi hade varit på en pay and jump innan vår debut på tävlingsbanan. Detta är nog troligtvis Brents livsförsta tävling, jag vet inte så mycket om honom sedan innan.. Men tror inte han har tävlat något.
 
Trots detta så tycker jag att han skötte sig exemplariskt, vet att han små ställde sig på utsidan någong gång (vi ville inte åt samma håll). Han var spänd när vi kom in på banan men inget som störde oss, han gjorde det han skulle helt enkelt= hoppa. Detta var även första gången som Bella såg Brent live också, om jag inte minns fel.
 
 
 
 22/4-12  - 1m-utgick, 1,05m-4fel
Här i Essunga blev vår andra tävling. I 90cm var det en kombination längst med väggen vid en spegel men oxer in och räcke ut.. Detta ställde till med problem för oss och många andra ekipage, detta var första gången vi stötte på kombination på tävling. Han hoppade in men flög ut bredvid, jag tog första ihindret igen och utgick istället för att bråka med honom. Till 1m klassen kollade vi var och hur kombinationen stod innan vi bestämmde oss för om vi skulle hoppa eller stryka oss. Men de hade flyttat kombinationen så vi valde att starta. Brent skötte sig, tog dock kombinationen i 1m väldigt vackert haha (den var farlig vilket resulterade till ett mindre fint hopp).. Men vi var superglada när vi kom ut för vi tagit oss igenom kombinationen, tyvärr fick vi en rivning men det gjorde inte så mycket. 
 
 20/5-12 - 1m-0fel, 1,10m-8fel+tidsfel
Vår tredje tävling blev på troya och det var även här vi debuterade 1,10. I 1meter skötte han sig fint, trodde han skulle titta lite på saker och ting runt om, men de gjorde han inte. 1m fick vi en runda med noll fel, jag tyckte rundan var bra då men när jag tittar nu så är det skillnad mot vart vi kommit idag. Debuten i 1,10 gick helt okej, han tittade dock på allt runt om.. Det resulterade till att jag inte fick svängt till nummer tre då han inte var kontaktbar, samma sak hände i kombinationen. Det var som om att han upptäckte i sista stund att de kom ett hinder, men han var duktig som klarade att hoppa igenom det ändå. 
 
3/6-12 - 1,05m-0fel, 1,10m-4fel
 Första tävlingen på gräs men min kära unghäst skötte sig bra som vanligt. I 1m gick vi in och nollade, jag tyckte även då att han var superfin men det går inte jämföra med vad han är idag haha. Inför 1,10m var han väldigt , tjurig på framhoppningen, stannade, sparkade och stack, han höll på lite så här även i klassen innan men inte lika mycket. Vi visste inte vad det berodde på, men vi anade att det var bettet, då han grejade mycket med munnen. Vi gick in och startade i vilket fall då vi inte ansåg att det var på grund utav smärta utan dummheter. Inne på banan de två sista stegen innan ettan tar han bettet och sticker resten utav banan. Jag hade ingen kontroll, han lyssnade inte på något inte en endaste förhållning. Jag fick nästan hänga mig i tygeln för att få sväng. Mellan 3:an och 4:an ropar jag till mamma "det går inte", för jag fick verkligen ingen kontakt med honom. Men vi tog oss genom banan med några äckliga språng som kunde gått illa. Här var det första gången vi insåg att han kan nog ha börjat lägga tungan över bettet.
 
9/6-12 - sjukhus
 Ja vad ska jag skriva? Jag minns inget från denna tävling/dag, det ända jag minns är några få minuter från när jag och min pojkvän satt med en gnällig hund. Det är det ända jag minns från denna dag, minns inte att jag ridit bara att det var lerigt på väg till ridhuset. De är de jag minns resten är svart till klockan 2 dagen efter ungefär. Så jag kan inte direkt skriva något större här, men skriver de som jag har fått höra från andra.
 
Om man ser på filmen nedan tycker jag det ser bra ut de två första sprången, sedan till tredje hindret börjar han sticka. Sedan på hinder nummer fyra ska han ha hoppat för långt ifrån och trasslat in sig i frambommen. Brent och jag störtar då i marken, jag med huvudet före och han landade även på mig. Jag var medvetslös och blödde mycket ur ögat så ambulansen fick hämta mig. Brent klarade sig bra och fick åka hem med några kompisar. 
 
Vi tror även här att han lagt tungan över bettet och sedan stuckit ifrån mig. Nu minns ju inte jag något, så jag kommer inte ihåg känslan. Men utifrån filmen ser det ut som om att han börjar dra iväg.
 
 
30/6-12- rädningstjänst fick rycka ut.
Exakt tre veckor efter vår krasch var vi på väg till Essunga, men saker och ting går inte alltid om man tänkt sig.. Jag och mamma hade kommit en ganska bra bit (i närheten utav trollhättan), vägen blev precis tvåfilig när Brent började sparka. Jag låg och sov men vaknade utav att transporten gunga och det lät som ett helvete där bak. Vi fick stanna mitt på vägen och jag hoppade ur bilen i farten rädd för vad som väntade inne i transporten. När jag öppnar dörren ser jag Brent med ena benet över bommen och intraslad i höseglet. Mamma gick in först och jag var i chocktillstånd, mamma fick skurit loss Brent från höseglet och transportgrimskaftet. Då kommer Brents andra ben över bommen, jag har vid detta laget löst ut säkringen för bommarna. Problemet var att bommarna löstes inte ut, så tillslut hängde Brent ut genom skötardörren. Han hände lixom med magen/bakbena i frambommen och halsen utanför dörren. Detta var en hemsk syn och han kunde inte andas, han låg där och kipade efter luft. Någonstans mitt i detta ringde vi räddningstjänsten, eftersom vi inte fick loss honom. Medans Brent hängde ut genom skötardörren ryckte mamma i säkringen som ska lösa ut bommarna, och tillslut löstes dom ut. Då gick allt väldigt fort och plötsligt stod Brent upp. Precis efter detta kom räddningstjänsten och stängde av vägen från båda håll (fyra filer). Det kändes som en evighet innan vi fick lasta ut och det tog en ganska bra stund innan de fick stängt av vägarna (kändes det som). När vi skulle lasta ut hande Brent täcken, hinkar osv där han stod som har åkt dit när han fått panik. Men trots detta gick han av relativt lugnt. Vi fick promenera några meter bort där det fanns en avfart, tog då av han alla transportskydd och de trasiga täcket som gått sönder under händelsen. 
 
Han fick stå och käka gräs på en åker medans mamma försökte reparera transporten så det skulle kunna gå och åka där igen. Vi försökta lasta Brent i över 1h tror jag, han gick in en bit men inte längre (vilket jag förstår). Tillslut gav jag upp och bestämmde mig för att gå med Brent de x-antal mil som var till min kompis som har stall. Där började vår vandrig på 2h och 45min, tur man har en cool häst som varken är rädd för bilar, lastbilar, husbilar, husvagnar, motorcyklar, rondeller och allt vad vi nu stötte på.
 
Efter 2h och 45min var vi äntligen framme hos våra kompisar. Vi ställde då in Brent i en box och åkte sedan till Essungas tävlingar där vår kompis var. När vi var tillbaka i stallet fick Brent gå ut i en hage tills veterinären kom. Veterinären undersökte Brent och hittade inga större fel på honom, hon trodde han såg soppas fräsch ut för att vi gått så länge. Vi fick då klartäcken att åka hem med Brent, dock fick han drogas för att han skulle gå på.
 
Vi fick sedan en akuttid på djurklinik där det konstaterades att hans "skador" inte var allvarliga. Men han fick vila i ca 2-3veckor efter detta.
 
26/8-12 - 95cm-4fel, 1m-0fel
Efter att ha varit från tävlingsbanorna ca 2½månad skulle vi göra comeback i Sotenäs. Både jag och mamma var nervösa som satan och jag var rädd att allt skulle upprepas. I 95cm var jag lite feg och vågade inte riktigt rida utan var avvaktande, vilket resulterade till ett knasigt avstånd med en rivning. Men sedan kom vi igång mer, var ingen felfri så vi fick även rosett på våra 4fel. I 1m var jag hemskt nervös eftersom det var denna höjden vi kraschade på.. Men jag vågade ändå rida mer och det kändes bra, vilket resulterade till nollfel och både jag och mamma kunde pusta ut.
  
 
22/9-12 - 95cm-0fel, 1m-0fel
Nästa tävling på tur var i trollhättan, vi testade då bubbelbettet för första gången. Dagens resultat blev två felfria rundor som kändes bra. Brent var lite tittig så det blev något travhopp osv, men förövrigt bra rundor.
 
 
13/10-12 - 1m-0fel, 1,10m ute
Första gången vi tävlade på kandar och den sista. Han blev för tillbaka med kandaret som man ser i 1m rundan. Det ser lugnt och harmoniskt ut, han slänger inte upp huvudet som han brukar men han blev för tillbaka. Trots detta klarade vi oss igenom banan på 0fel. I 1,10 bytte vi bett till flippan, men inne på banan fick mina nerver spel samtidigt som Brent var supertittig. Vi blev då uteslutna med det gjorde mig inget, jag tyckte nästan det var skönt. Mina nerver höll helt enkelt inte, det var vår första 1,10 på 4 månader och det var på denna anläggning vi kraschade allt blev pannkaka.
 
 
11/11-12 - 1,05m-11fel, 1,10m-0fel
Sista tävlingen för iår gjorde vi i Alingsås. Det började med att Brent inte ville gå inte på banan för det var en vattenpöl i ingången ;) Inne på banan var han väldigt spänd, vi river hinder nummer två vilket han får ta på sig lite. Sedan fick vi ett stopp in i kombinationen för han hoppar till för något så vi hamnar i fel vinkel för hindret. Mamma tror han reagerade på funktionären till höger som rörde sig, men det kvittar för jag var nöjd ändå. I 1,10m hade jag lite mer självförtroende än jag haft tävlingarna innan (efter olyckan). Han var fortfarande spänd och det blev travsteg på något ställe. Trots detta tog vi oss igenom banan med noll fel, vilket var oherhört skönt. Rundorna är inte så vackra men de fick mitt självförtroende att stiga lite igen, tyckte vi fick avslutat året bra ändå!
 

Idag är ingen bra dag...

2012-11-28 | 17:43:26
Fått ett stor stjäna i protokollet idag och tjänat ihop lite vuxenpoäng, jag och mina tre vänner var på ett möte med banken förut och öppnade upp ett nytt konto för vårat UF-företag. Så snart kommer vi kunna köpa in allt vi behöver för tillverkningen och sedan starta försäljningen! :D
 
Har för övrigt en skitdag. Började med att försova mig... Vaknade tre minuter efter att första lektionen hade börjat, men var snabb med att dra på mig ett par jeans och en tjocktröja och springa in till skolan - Allt det under fem minuter! Sedan har det gått upp och ner med hur ont jag haft i tänderna, men kan än så länge inte bita ihop, vilket medför till att jag inte kan äta. Känns som allt annat går fel också, och funderar på om det är någon ide att jag ens rider idag eller om jag bara kommer känna mig kass.

Inte ofta jag har skitdagar, något brukar alltid väga upp för hela dagen. Men idag är ingen bra idag, inte alls... Kör på plugg- och filmkväll idag, + lite nätshopping...

Saknar min prinsessa ♥

Klubbyte..

2012-11-27 | 20:54:00
Jag kommer från och med nästa år inte längre tävla för Uddevalla utan jag har nu bytt klubb. 
 
Någon som kan gissa vilken klubb jag kommer att tävla för 2013? 
(Den som gissar rätt först få självklart en länk när jag berättar mer om detta.. Gissa på en klubb och skriv hela klubbnamnet om det finns flera klubbar i samma område..)
 

Höglanda Dagen!

2012-11-27 | 17:28:06
Boka in den 9:e December i eran kalender för att komma på Höglanda Dagen här på Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka. Det kommer bjudas på roliga föreställningar, och bland annat blir det en hoppclinic med Alexander Zetterman

Det kostar ingenting, så ta chansen att komma! :D

Godnatt-hälsning

2012-11-26 | 23:21:00
Måndag idag, och det börjar närma sig helg = Globen! :D
Och det är bara tre veckor kvar i skolan innan jullov. Fast vi har inte en riktig skolvecka sista veckan, det är maskeradhoppning på Lucia och komma-ikapp-dagar. Så det är inte många riktiga dagar kvar detta året.

Ska gå till sängs nu och kolla klart på de två sista avsnitten av Andra Avenyn. Sedan nana, och upp imon morgon mellan 7-8. Hinner ha två lektioner innan mamma kommer och hämtar upp mig. Ska till tandläkaren och spänna tandställningen för fjärde gången, tror jag det blir. Så kommer ha pain in the ass ont som vanligt efter det och tjata hål i huvudet på mig själv och alla andra över allt klagande.

Har en smarrig sak att berätta, men det får vänta tills imorgon. Inlägget ligger i utkast just nu och väntas på att bli klart. Ni som bor runt om i Kungsbacka/Göteborg får inte missa denna chansen!

Slut för idag, hörs imorgon, godnatt ♥

Film - Brent Hoppträning 24/11

2012-11-26 | 22:02:00
Här kommer filmen från Lördagens träning för Anna (dag 2) :D Ni får höra tränarens kommentarer denna gång och ni som inte vill höra det får helt enkelt sätta på någon egen musik.
 
Vad tycker ni? :)

Slut för iår

2012-11-26 | 21:59:11
Nu är alla träningar och tävlingar slut för iår för mig och Brent. Sista tävlingen gjorde vi i Alingsås där vi lyckades ta vår första nolla i 1,10, regional dessutom. Och sista träningen gjorde vi nu den helgen som var för Anna där vi också avslutade bra.
 
Jag tycker vi har avslutat årets tävlingar och träningar bra. Känns bra att avsluta när det känns bra samtidigt som det är tråkigt, vill såklart fortsätta rida honom när han är så fin.
 
Nu har vi inget större inplanerat resten utav detta året. Han ska ridas ett tag till då vi ska till en sadelutprovare i början av december, så då är det bra om han fortfarande är igång. Sedan ska han väll eventuellt tillbaka till kiropraktorn en gång till iår. Annars är det väldigt lugnt för vår del, han ska även få en vila från allt framöver.
 
Brent har trots allt varit med om mycket detta året. Allt från att debutera på tävlingsbanorna till att vara med om 3 "olyckor" som kunde gått värre än det gjort.. Så jag tycker min lilla bebeis trots allt förtjänar en vila och få chansen att smälta allt.
 
Tänkte göra ett inlägg med film och bilder från vårat tävlingsår om det nu skulle vara kul och se igen.
 

HV Polo väst

2012-11-26 | 18:22:00
Någon som är intresserad av denna gosiga väst från HV Polo?
Den är för stor för mig, så använder den bara ibland och då mest över en annan jacka för att hålla värmen. Passar någon som har strl 38, eller om man vill ha plats med en säkerhetsväst under med god marginal passar den även en mindre person.

Den är svart med något glansigare tyg, och avtagbar luva med superfin, stor päls. Luvan är ganska stor och går att få över hjälmen när man rider. Två fickor på sidorna och en på insidan. HV Polo-logga på ena sidan av bröstet. Går att spänna in i midjan/längst ner.

Mejla till viillman@hotmail.com eller PM på facebook vid intresse :)
Hade tänkt mig 500kr den, men billigare vid snabb affär eller säljes till högstbjudande. Kan bytas mot en väst i mindre storlek, tex Kingslandväst (XS-S) och då kan jag betala mellanskillnad!

Kingsland in school

2012-11-26 | 07:41:08

Ingen rättvis bild på ryggen, men hann ej ta någon ny bild.